Äventyrliga cykelturer

Äventyrliga cykelturer

Denna sommaren har ju verkligen bjudit på ett toppenväder för den som gillar att cykla. Många ger sig varje år ut på cykelsemester i vårt land. Det reser också hit folk från andra länder för att få uppleva den svenska naturen från cykelsadeln. Sverige har ju många väldigt fina cykelleder som känns både trygga och säkra. Det lockar både unga och gamla att ta sig en tur. Sen finns det dem som längtar efter ett större äventyr och vill ge sig ut på en längre resa än till Ängelholm. Några av dem ska det berättas om här nedan.

Cykla genom sju länder

En tjej som gjort slag i saken är dalkullan Johanna Johansson. Hon har alltid varit intresserad av friluftsliv och hellre spenderat semestern i fjällen än på ett charterhotell. Lie mer äventyrlig än genomsnittet med andra ord. Efter att ha cyklat ensam över Island fick hon mersmak så för ett par år sen planerade hon in en lite längre cykeltur på semestern. Det blev en lite nätt tur på runt 300 mil från Östersjöns södra kust till Medelhavet. Närmare bestämt Gdansk i Polen till Aten i Grekland. Resan gick genom sju länder och i varje land planerades det in ett möte med en kvinna ur lokalbefolkningen. Även denna resa väckte hennes lust på äventyr ytterligare så redan sommaren efter cyklade hon från Georgien till Iran.

Iran är en favorit

En annan hågad tjej är Fredrika Ek från Sundsvall. Under två års tid cyklade hon världen runt och besökte över 30 länder i Europa, Oceanien, Sydamerika och Asien. Under sin färd lyckades hon även att samla in över en halv miljon kronor till välgörenhet. Just att samla in pengar var något som var en stark drivkraft för henne under hela resan. Den mesta tiden cyklade hon ensam men det hände att hon slog följe med andra långfärdscyklister under några dagar eller veckor. Hennes favoritland var Iran där befolkningen var mycket trevlig och gästvänlig. En annan favorit är Österrike som Erika tycker är lättillgängligt med fantastisk natur som lämpar sig bra för cykling. Väl hemma igen försöker hon göra allt för att undvika att fastna i den gråa vardagen. Kanske vi får se henne ute på vägarna snart igen.

Cyklat genom 100 länder

En riktig veteran när det gäller långturer på cykel är Lars Bengtsson. När han inte är ute på någon långresa brukar han bo i Norrtälje men att säga att han bor där är nog att ta i för mycket. De senaste 13 åren har han varit ute på cykelresor under sammanlagt sju år. Under sina resor har han cyklat genom över 100 länder. Det hundrade landet han besökte var Angola och han anser över lag att afrikanska länder har den gladaste befolkningen. Mellan resorna tar han tillfälliga jobb för att spara ihop pengar till nästa projekt. Ett jobb han haft flera gånger är som kriminalvårdare på Norrtäljeanstalten. Att slå sig ner med fast jobb och villa är inget som lockar Bengt utan han vill fortsätta att komma ut på sina cykelturer så länge han kan eller har lust. Reslusten vaknade under hans första backpack-resa till Marocko i 20-årsåldern. Ett är säkert och det är att han kommer att börja planera nästa resa så fort han kommit hem igen.

 

© 2021 Testcyklisterna