Cykelhjälmar

Cykelhjälmar

Att alla barn ska använda cykelhjälm är idag helt självklart men så har det inte alltid varit. Det var faktiskt så sent som på 1980-talet som de första cykelhjälmarna för barn började bli populära. Mycket tack vare en stor kampanj av Trafiksäkerhetsverket.

Cykelhjälmar

Det var då som det blev uppmärksammat hur svåra skador ett fall med cykeln kunde ge och hur stort skydd en cykelhjälm gav. Det blev snabbt obligatoriskt av skolor och förskolor att kräva att barnen skulle ha hjälm om de ville cykla till skolan. Även många lärare ville föregå med gott exempel genom att använda hjälm när de cyklade till jobbet. Idag är det ju inte bara en fråga om att välja utan det är reglerat i lagen att barn måste använda cykelhjälm. Från början var det mest en och annan tävlingscyklist som använde hjälm men idag är det väldigt utbrett att ha skydda huvudet när man cyklar. Även bland vuxna även om en del inte ännu har förstått vilken risk man tar att cykla utan hjälm.

Rätt modell

För att hjälmen ska ge optimalt skydd är det viktigt att man har en i rätt storlek. Speciellt till barnen är det viktigt att prova ut rätt storlek. Gör inte misstaget att lockas till att köpa en för stor hjälm som de ska växa i. En för stor hjälm kommer att åka fram antingen mot pannan och lämna bakhuvudet utan skydd eller så kanar den ner mot nacken vilket gör att den förlorar sitt skydd för ansiktet. Att skydda ansiktet är otroligt viktigt eftersom det finns en stor risk att man kastas framåt över styret vid en kollision med något hinder. Utan hjälm kommer man då att landa på ansiktet och få svåra skador. Köp en hjälm i rätt storlek, den lilla kostnaden kommer du att vara glad för att du gjorde om olyckan skulle vara framme. Till mindre barn är det viktigt att du köper en hjälm med ett grönt spänne. Det är ett spänne som löser ut vid en viss belastning. Detta är otroligt viktigt eftersom att det tyvärr har skett en rad tragiska olyckor där små barn har gått av cykeln och lekt och klättrat med sin hjälm på sig. De har sen fastnat med hjälmen och blivit hängandes med spännremmen runt halsen. På grund av detta är det otroligt viktigt att du köper rätt modell till rätt ålder på barn samt att du talar med ditt barn om hur viktigt det är att ta av hjälmen när de leker.

Moderna modeller

Idag finns det cykelhjälmar för alla möjliga ändamål. De som tävlingscyklar på olika sätt behöver en viss modell och de som cyklar i stadsmiljö kan behöva en annan typ av hjälm med andra egenskaper. Dagens hjälmar är utvecklade för att vara lätta och bekväma att bära men ändå ge maximalt med skydd. De har ofta ett speciellt skydd mot ansiktet för att förhindra skador vid fall framåt. En helt ny modell av cykelhjälm har tagits fram och det är en modell som fungerar som en airbag. Då sätter man som en krage runt halsen och i den finns en luftkudde som löser ut vid ett fall eller kollision och bildar som en luftfylld hjälm runt hela huvudet. Hjälmen är än så länge väldigt dyr men den anses vara ännu säkrare än traditionella hjälmar som förlorar sin förmåga att skydda efter den första smällen.

Moderna modeller

© 2021 Testcyklisterna