Cykelsemester i Europa

Cykelsemester i Europa

Cykelsemester i Europa

Idag kan vem som helst ta en cykelsemester och det är ett smidigt, relativt billigt och ett enkelt sätt att resa och att utforska nya områden, det enda du behöver är egentligen en cykel, och gärna en hjälm. Men innan man sätter sig på sadeln och börjar cykla iväg är det viktigt att planera resan ordentligt. Vad vill man få ut av resan? Vad vill man se? Städer eller kanske vildmark? Kanske kan man flyga eller ta tåget en del av resan och därefter cykla hemåt? Numera finns mängder av olika researrangörer som specialiserar sig på just cykelresor men det kan också vara relativt enkelt och spännande att boka sin egen tur. Men bokar man sin egen semester kan det finnas några saker man kan behöva fundera lite extra på.

Hur gör man med boende och packning?

Inom hela skandinavien och vissa delar av Europa lyder också allemansrätten vilket gör boendet lite enklare om du till exempel vill tälta dig runt resan. Vill man hellre bo lite bekvämt under resan så finns såklart många andra alternativ såsom airbnbs, olika gästgiveris eller hostels. När det kommer till packningen är det bäst att hålla den så lätt som möjligt. Du vill inte spendera hela semestern dragandes med olika klädesplagg som också ska tvättas under resans gång. Satsa på funktionella och snabbtorkande klädesplagg som kan användas om och om igen, glöm heller inte regnkläderna, man vet aldrig när oturen slår till.

Bornholm

Bornholm

Klassikern Bornholm är perfekt för nybörjaren och för den som vill ta semestern i lite lugn takt. Med över 250 kilometers cykelleder så ser du praktiskt taget hela ön med allt från vita sandstränder, klippor, skandinaviens allra största medeltida borg och lantliga ängar. Till Bornholm tar du dig lätt med färjan från exempelvis Ystad

Holland

Vill man kombinera en båt och en cykelsemester så är Holland det perfekta alternativet och precis som på Bornholm är det enkelt att cykla här för alla. Faktum är att Holland har de allra bästa och säkraste cykelvägarna i världen och nästan alla cykelvägarna är långt ifrån all annan slags trafik. För många barnfamiljer är också Holland det självklara valet för en cykelsemester.

Pilgrimsleden

En lite mera krävande cykelsemester är en tur på den spanska delen av pilgrimsleden, El Camino de Santiago i norra Spanien. Leden är en av världens äldsta och fler än 250 000 personer vandrar den varje år. Att cykla på den spanska delen är populärt och du behöver gärna en mountainbike eller en terrängcykel då det är mycket upp och ner och ibland en lite förrädisk grusväg. Här passerar du under vägen medeltida byar, vingårdar och ett mycket varierat landskap.  

Pilgrimsleden

Österlen

Blickar vi närmare hemåt så finns möjligheten till en fantastisk cykelsemester i Österlen. Med fantastiska landskap, vingårdar och de söta korsvirkeshusen är det lätt att cykla en längre sträcka på dessa små slingriga vägarna. Österlen är lätt och passar för alla oavsett vilken cykel nivå man ligger på.

© 2021 Testcyklisterna