Cykeltävlingar

Cykeltävlingar

Att tävla på cykel är mycket populärt och cykelsport brukar delas upp i olika grenar. I Sverige går det bra att tävla i mountainbike-cykling, landsvägscykling, BMX och cykelcross. Utomlands tävlas det även i mountainbikeorientering, velodrom och inomhuscykling som delas upp i cykelboll och konstcykling. Många cykeltävlingar ingår idag i OS dessutom.

Cykeltävlingar


Grand Tour-tävlingarna (Tour de France, Vuelta a Espana och Giro dÍtalia) är de mest populära och även de mest prestigefyllda tävlingarna inom cykel. Andra tävlingar som körs varje år är Schweiz och Dauphiné Libéré. Det tävlas i endagslopp som till exempel Paris-Roubaix, Flandern runt och Gent-Wevelgem. Den som är väldigt intresserad av cykeltävlingar kan oddsa på nätet på många spelsidor och spela på den man tror vinner.Ett cykelevent som också är väldigt stort är världsmästerskapen i cykling. I VM tävlas det i både tempolopp och linjelopp som finns både för elit-män, elit-kvinnor, juniorer (män), U23 (män) och amatörerna (män). När VM hölls i Italien hette de som vann Rui Costa (linjelopp, elit-män) och Marianne Vos (linjelopp, elit-kvinnor). Sveriges Emma Johansson tog en silvermedalj i linjeloppet för kvinnor. I VM gick i Spanien år 2014, USA 2015 och Qatar år 2016.

Några av sveriges landsvägslopp som går under sommaren är bland annat Varbergs Sommargiro. Första delen av loppet är lättåkt och i 40 kilometer är det inga större backar för åkarna. Sedan blir banan mer kuperad. Hedebytrampen åks i Trosa den 1 september 2019. Loppet körs på fina vägar i Sörmland. Det finns tillgång till servicebil, gratis massage och kvastbil. Loppet är 90 kilometer långt.

Stockholm Bike går också av stapeln den 1 september 2019. Banan är 50 kilometer lång och går genom vår vackra huvudstad. Man får se kungens parker, staden och platser man inte lagt märke till förut under turen. Det finns flaggvakter, frukt, fika, frukost och folk som lagar punkteringar. För den som besöker Skåne finns den perfekta motionskalendern att ladda ner som heter Cykelrundan.se. Här kan det laddas ned cykelrundor med GPS-koordinater så att man aldrig åker fel. Det finns rundor både för den som vill åka 12-15 mil på cykel, men även kortare turer på ett fåtal mil. Man cyklar längs åkermark, på Skånes åsar eller vid havet. Det finns över 120 cykelrundor i vackra Skåne.

Träna upp konditionen

De flesta har en cykel hemma och kan börja träna upp sin kondition. Aktiviteten är skonsam och det beror på att cykeln bär upp vikten på kroppen. Knäna slits inte och inte heller benen som de kan göra vid löpning om man har övervikt eller dåliga knän. Hela kroppen får arbeta på ett bra sätt. Om man har motions-cyklat en period kan man ha som sitt mål att delta i en lämplig cykeltävling. De arrangeras över hela Sverige och man kan ta sitt cyklande till en helt ny och spännande nivå.

Träna upp konditionen

Vätternrundan är 30 mil lång och är en klassisk tävling som både startar och slutar i Motala och det är ett rent motionslopp utan officiell resultatlista. Allra första rundan gick redan år 1966 och är “världens största motionslopp” i folkmun.

© 2021 Testcyklisterna