Cykeltur runt Gotland

Cykeltur runt Gotland

Cykeltur runt Gotland
Cykeltur runt Gotland

Oavsett om du är en van cyklist, har planer på att cykla med hela familjen eller om du är en nybörjare så finns det cykelleder för alla på Gotland som räknas som en av de allra bästa platserna att cykla på i Sverige. Som cykelturist kan du räkna med både små och stora vägar, och alltifrån stigar till väl utvecklade cykelbanor. Många cyklar den klassiska sträckan från norra Fårö till Hoburgen i söder vilket är en sträcka på ungefär 160 kilometer. Skulle man cykla hela sträckan i ett sträck tar det ungefärliga 8 timmar, men det är såklart mycket roligare att stanna och njuta av Gotland under vägen. Förutom ett bra vägnät erbjuder också Gotland fantastiskt vacker natur med en blandning av vita sandstränder, ringmur, raukar och såklart historiska lämningar. Har man också tur med vädret så är det otroligt lätt att bara njuta utefter vägen.

Hur göra med cykeln?

Bland det första man behöver bestämma sig för är om man vill ha med sin egen cykel eller om man kanske vill hyra istället. Vill man hyra så finns det en mängd av olika företag som hjälper dig hyra om det är vad du vill och bara i Visby området finns omkring 5 stycken uthyrningsföretag. Vill du istället ta med dig din cykel så går det såklart fint det också. På både färjan ifrån Nynäshamn och ifrån Oskarshamn tar du och checkar in din cykel vid fordonsincheckningen som du finner på terminalen.

Tälta eller rum på hotell

Det finns gott om möjligheter till att inte behöva sova under stjärnorna men det kanske mest populära är förmodligen att tälta din väg runt Gotland. Precis som med cykeln så finns det även möjlighet till att hyra din tältutrustning. Vill man tälta så är det väldigt lätt och det går i princip att tälta överallt förutsatt att du såklart följer allemansrätten.

Men vart ska man cykla då?
Men vart ska man cykla då?

Men vart ska man cykla då?

Vi har redan nämnt den populära rutten Fårö till Hoburgen. Gotlandsleden är en rutt som tar dig över hela Gotland. Med sina 50 mil hinner man se det absolut bästa ön har att erbjuda. Cyklar man gotlandsleden finns det mängder av smultronställen man bör stanna på och vi listar några av dem nedan. Gute vingård är något så exotiskt som en vingård belägen på sydvästra Gotland. Här är man hjärtligt välkommen att följa med på en guidad tur bland odlingarna. Vingården har också en härlig delikatessbutik som även den värd ett besök. Gute vingård har både viner och sprit som går att beställa från systemet.

Skolgalleriet skulpturpark är precis som det låter, en fantastisk skulpturpark driven av konstnärerna Anders Thorlin och Karin Degerfeldt. Parken ligger belägen i Vänge och tycker man att kultur är härligt är detta platsen för dig. Sylvis döttrar är ett annat guldkorn på Gotland. Caféet beläget på Fårö sägs ha de allra bästa bullarna i hela Sverige och vad kan vara bättre än en bulle eller två efter ett par timmar på cykeln? Stundtals kan det vara lite väl fullt med folk men besökare vittnar om att det är värt varenda minut som man måste vänta.

© 2021 Testcyklisterna