Cykeltyper
Testcyklisterna har fått låna cyklar som passar deras behov. Några valde helt vanliga cyklar, men de flesta testcyklisterna i projektet cyklar på någon av de här cykeltyperna.
Lastcykel
Kärt barn har många namn, lastcykel, lådcykel och packcykel är några av dem. På 30- och 40-talen var lastcyklar ingen ovanlig syn för varuleveranser i svenska städer, och nu kommer de tillbaks i nya skepnader och för delvis nya tillämpningar. De finns i ett stort antal varianter, med både två, tre och fyra hjul. I Köpenhamn har mer än var fjärde barnfamilj en lastcykel! Lägger man till elassist till lastcykeln så blir det en oslagbar kombination för att klara vardagstransporterna året om.
Cykelkärra
Foto: burley.com
En kärra efter cykeln är ett enkelt och billigt sätt att öka på lastkapaciteten på cykeln. De har också fördelen att de går att koppla loss när de inte behövs, till exempel vid dagis.
Trehjulig cykel
Lena Lomfors, Ale, med sin trehjuling
En trehjulig cykel är trygg och stabil och man kan dessutom enkelt få med sig lite last.
Elcykel

Bengt Stiller, Ale, och hans elcykel
Elcykeln kommer starkt i Europa och nu även i Sverige. Den gör cykling i backig terräng och dåligt väder betydligt bekvämare. För att inte tala om de där dagarna man känner sig lite krasslig och överväger att ta bilen -inga problem att ta elcykeln då. Under höstrusk och vinter är det bara att bylsa på sig så mycket man vill, trampa tillräckligt mycket för att hålla värmen, men utan att bli svett.
Vikcykel

Linda Roswall, Öckerö, och hennes vikcykel
Är vikcykeln den ultimata frihetscykeln? Utan att kompromissa så mycket med köregenskaperna hos en vanlig cykel tillför den något fantastiskt -full tillgång till all kollektivtrafik. En vikcykel är välkommen överallt, utan kostnad. Kombinera cykel och kollektivtrafik till jobbet på ett tidseffektivt sätt, eller ta med vikcykeln på bussen för en fin utflykt på landet.
————————–
Denna beskrivning av cykeltyper för bekväm vardagscykling är sammanställd av Johan Erlandsson på Ecoprofile