Cykelutrustning

Cykelutrustning

Cykling är väldigt populärt i Sverige. Med tanke på att det, förutom gående, är det billigaste och mest miljövänliga transportmedlet så är det kanske inte så konstigt. En rapport från Trafikanalys visade att svenskarna 2014 cyklade ca 5,3 miljoner kilometer per dag. Det är främst i städer som cyklandet sker och det är kanske inte så konstigt. Har man längre resbehov så är kanske inte cykeln alltid ett bra alternativ. På senare tid så har elcyklarna ökat en hel del. Dessa har subventionerats med statliga medel och därmed fått en stor framgång. Som cyklist finns det en hel del utrustning som kan väcka ens intresse och göra cyklingen säkrare och roligare. Det finns självklart sådant som tillhör själva cykeln, men även kläder och kul kringutrustning finns att tillgå.

Till cykeln

En av de saker som kan stärka säkerheten för en cyklist, men som gemene man kanske inte tänker på, är vinterdäck. Precis som för bilar så finns det dubbade och odubbade vinterdäck. Vilka man ska välja är självklart upp till cyklisten själv, men i regel så är dubbade däck ett bättre val då de ger ett mycket bättre grepp och högre säkerhet. Bland dubbdäcken finns sedan olika alternativ i hur många dubbar man vill ha. Ju fler desto bättre grepp. Det är inte bara dubben som är av värde utan även vinterdäckets sammansättning bidrar till en säkrare färd.

En annan säkerhetsdetalj som är viktig är hjälmen. För de under 15 år så är det sedan 2005 lag på att hjälm ska bäras, men rent allmänt kan det sägas att även vuxna bör bära hjälm. Trots detta så är det allt för få vuxna som gör detta. När man väljer hjälm så är det viktigaste att den uppfyller de standardkrav som EU ställer på dem. Detta kan man se genom att de är CE-märkta. En uppmärksammad och mycket säker cykelhjälm är den som kallas Hövding. Denna fungerar i praktiken som en airbag och blåses upp kring huvudet vid krock. Den är något dyrare än vanliga modeller och kostar någon tusenlapp mer än vad de andra normalt gör.

Har man spenderat stora summor på en dyr cykel eller elcykel så kan det vara värt att lägga några hundralappar på ett bra lås. Att titta på här kan vara att det är SSF-godkänt. Detta betyder att det är godkänt enligt Stöldskyddsföreningen. Låset bör vara sådant att det kan fästa hjulet i till exempel cykelstället och därmed hindra tjuven från att bara gå iväg med den låsta cykeln.

Kläder

Bland kläderna för cyklister så finns en uppsjö av produkter. Cykelbyxor och särskilda cykelskor som fäster i pedalerna är kanske främst för de som sysslar med cykelsport på en högre nivå, men det finns även skoöverdrag, cykelbyxor som skyddar mot regn och cykelhandskar för den som till exempel pendlar med cykel i alla väder.

Kringutrustning

En kul detalj för en cyklist kan vara att ha en hastighetsmätare. Bland dessa finns självklart de klassiska analoga med visare. Vill man ha mer så finns numera så kallade cykeldatorer som digitalt visar information om hastighet, sträcka och annat som kan vara av i

© 2021 Testcyklisterna