Cykelvasan

Cykelvasan

Vasaloppet är ett av världens mest uppmärksammade och krävande skidlopp. Sen 2009 är det även möjligt att ta sig fram i Vasaloppsspåret på cykel. Närmare bestämt mountainbike.
Under 1990-talet hade mountainbike som sport kommit till Sverige och den växte sig allt mer populär under början på 2000-talet. Antalet utövare växte och behovet av organiserade tävlingar var stort. Vasaloppet arrangerade sen många år Vasastafetten i augusti varje år och såg det som ett bra tillfälle att utnyttja spåret och organisationen ytterligare med ett cykellopp.

I 2008 provkördes Vasaloppsspåret av några utvalda cyklister för att se om det kunde vara möjligt att arrangera ett cykellopp i spåret. Det var det norska cykelloppet Birkebeinerrittet som var förlaga för när Vasaloppets organisation började spåna på att låta cyklister tävla i spåret. Efter testloppet gick premiären av stapeln i augusti 2009. Redan nästa år hade 2000 personer anmält sig. Sen dess har tävlingen utvecklats ytterligare och 2012 var det 9000 anmälda. Det var också första året som ungdomsklassen infördes. Vasaloppets organisation jobbar hela tiden för att göra banan bättre att cykla på och att den inte ska köras på några trafikerade vägar. Förutom den sista snutten inne i Mora då, som måste köras lite på väg för att komma fram till det klassiska målet strax efter Mora kyrka och klockstapeln. Det känns nog lite extra ärofyllt för många att få gå i mål just där.

Olika distanser

Från början bestod Cykelvasan av ett lopp som var hela Vasaloppsspåret på 94 kilometer. Efter hand har det tillkommit en del andra distanser och lopp. Idag är det runt 20 000 personer som anmäler sig varje år. Det börjar med en dags öppet spår där tempot är lite lugnare och deltagarna kan ta sig fram i sin egen takt. Den här dagen går även Cykelvasasprinten på en kilometer av stapeln. Det är en uppvisningstävling för särskilt inbjudna elitcyklister som tar sig fram runt en krävande bana vid Lindvallens Högfjällshotell. Nästa dag är det dags för den stora Cykelvasan 90 som har start i Sälen och mål i Mora. Dagen efter blir det dags för Cykelvasan 30 och 45. Båda har start i Oxberg men den på 45 kilometer tar en liten extra sväng. Den banan är extra anpassad för mountainbike-åkare som vill ha en riktig utmaning, speciellt första delen av banan är mycket krävande och det gäller att ha rätt teknik. Loppet som är på 30 kilometer brukar vara mycket populärt bland familjer att anmäla sig till. Alla barn som vill kan delta i Barnens Vasalopp cykel, den tävlingen åker också på turné runt i Sverige där barn i alla åldrar får möjlighet att låna cykel och hjälm för att delta.

Nedskräpning förbjuden

Vasaloppet jobbar hela tiden på att bli så miljövänlig som möjligt. Som en del i det är det förbjudet att skräpa ner efter spåret. Det finns tydliga regler för vart skräp får slängas. Det är bara vid anvisade soptunnor och i speciella zoner vid vätskekontrollerna som det är tillåtet att slänga skräp samt om man vet säkert att någon funktionär eller anhörig kommer att plocka upp det. Den som bryter mot reglerna straffas med ett påslag med 15 minuter på sin sluttid. Det är nog ett straff som kan få vilken elitidrottare som helst att skärpa till sig. Självklart är det obligatoriskt att använda hjälp under alla Cykelvasans lopp. Allt för att undvika onödiga skador.

© 2021 Testcyklisterna