Cykla på Kanarieöarna

Cykla på Kanarieöarna

Att cykla har blivit en alltmer populär form av träning och många skulle nog gärna ägna sig åt cykling året runt. Här i Sverige kan det vara lite besvärligt att ge sig ut på cykeln vintertid. Snö och slask gör det svårt att ta sig fram och is på marken kan göra det direkt farligt att cykla. Eftersom vi bor i ett nordligt land kan det bli många månader per år som det är nödvändigt att ställa undan cykeln. För den som känner ett stort sug efter att cykla på vintern kan det vara en bra idé att åka iväg på en cykelresa till ett varmare land. Nu finns i världen så klart många länder med varmt klimat på vintern men det bästa är väl ändå att kunna åka så kort bit som möjligt. Då passar Kanarieöarna alldeles utmärkt. De tillhör Europa så inget visum, vaccinationer eller annan krånglig administration krävs. Att de bara är några timmars flygresa bort är en annan stor fördel samt att deras klimat under vintertid är mycket behagligt.

Behagligt örike

Kanarieöarna består av sju större öar och sex mindre. De största och mest besökta öarna är Teneriffa, Gran Canaria, Lanzarote och Fuerteventura. De mindre öarna La Gomera, La Palma och El Hierro börjar också bli allt mer besökta. Öarna tillhör Spanien men ligger belägna utanför Afrikas västkust. Att resa dit är enkelt och behagligt. Deras klimat gör att det aldrig riktigt blir lika varmt som vid till exempel Medelhavet. Detta gör öarna till en utmärkt plats att ägna sig åt träning på. Speciellt under våra vintermånader är det många som reser dit för att träna och cykla. Till Kanarieöarna reser du lätt både med researrangörer eller genom att själv boka hotell och flyg. Det finns många aktörer som arrangerar färdiga träningsresor med fokus på cykling.

En egen kontinent

Kanarieöarna är vulkanöar vilket gör att det finns gott om backar att träna cykling i. På de slingrande småvägarna upp mot topparna får du många tillfällen att träna flåset. På vägen ner kan du koppla av och njuta av den hänförande utsikten. Även om Kanarieöarna mest är förknippade med sol och stränder så har de mycket annat att erbjuda. Gran Canaria har till exempel flera olika växtzoner och är nästan som en liten egen kontinent i miniatyr med stora variationer i temperatur och utseende. I söder och väster finns de stora turistorterna med sina stränder och varma, soliga klimat. Centralt på ön finns höga berg och skogar med svalare klimat, perfekt för svettig cykelträning. Eftersom att ön ändå är relativt liten har man från många av bergstopparna en helt magnifik utsikt över öns dalar och även havet i bakgrunden.

Stark vind

En av kanarieöarna har blivit särskilt populär när det gäller träningsresor. Det är Fuerteventura som betyder stark vind. Som man kanske kan ana blåser det mycket här. Så det är ett bra ställe för dig som gillar tuff cykling med hårt motstånd. Vinden ger så klart också svalka under varma dagar. Det vulkaniska landskapet på Fuerteventura liknar väldigt mycket ett kargt månlandskap och det finns gott om vägar för den som vill upptäcka ön på cykel.

 

© 2021 Testcyklisterna