Hur väljer man rätt cykel

Hur väljer man rätt cykel

En bra cykel följer med länge i livet, därför är det viktigt att göra rätt val när cykelinköpet görs. Att välja cykel är inte så lätt som att välja den storlek som passar en själv, utan det finns mer aspekter än cykelns storlek att ta hänsyn till när man väljer sin nästa cykel. Det finns flera olika cykelvarianter som passar olika syften, det är därför viktigt att reda ut var och när cykeln ska användas för att kunna få så stor nytta av den som möjligt. Samtidigt som cykeln ska på bästa sätt passa användaren finns det dock fler saker att komma ihåg att ta hänsyn till såsom var cykeln kommer kunna förvaras, om det ska lastas matvaror eller liknande på cykeln, och vilken prisklass köparen kan tänka sig att lägga sig på.

Olika cyklar till olika syften

Det viktigaste att reda ut innan man köper en cykel är vad den främst kommer användas till. Ska den fungera som ett färdmedel till och från jobbet eller ska den användas för att motionera i skogen kommer helt olika cykelmodeller att krävas. För pendlaren eller den som huvudsakligen kommer använda cykeln på asfalterad väg är stadscykeln det bästa alternativet. Denna modell är praktisk att använda i städer, inte minst för att det ofta går att koppla på en cykelkorg för att enklare transportera det man vill ha med sig. Med tanke på att cykeln kommer användas i rätt monoton terräng har dessa cyklar inte lika många växlar som en mountainbike, utan normalt sätt mellan tre till sju. Precis som landsvägscyklar har stadscyklar smala däck för att komma upp i höga hastigheter, även om detta inte är det huvudsakliga syftet med cykelmodellen.För den som vill använda sin cykel ute i naturen är en mountainbike, även kallad terrängcykel, det bästa alternativet. Denna cykelmodell är anpassad för terrängkörning och har därför också grova däck och stötdämpare för att göra detta möjligt. De flesta cykelramar på mountainbikes är gjorda av stål för att vara så hållbara som möjligt, en konsekvens av detta blir att cykelns vikt ökar och risken för rost ökar. Det finns mountainbikemodeller som görs i andra material för att undvika detta, dock går dessa några steg uppåt i pris då material som titan används.

Landsvägscyklar

Landsvägscyklar är den perfekta cykeln för den som vill motionera och komma upp i höga hastigheter. Dessa cyklar är ofta lätta med smala däck och böjda styren för att få personen på cykeln i en böjd position för att luften enklare ska kunna passera. Dessa cyklar går också att använda som pendlarcyklar men är inte lika praktiska som stadscyklar och deras tillbehör.

En cykel för flera syften

Utöver ovannämnda cykelmodeller finns det fler modeller som är ännu mer anpassade efter specifika aktiviteter. Det finns även hybrider, dvs. blandningar av olika modeller för cyklar med flera syften. Bland annat finns cyklar som har en mountainbikemodell men som också är anpassad för att klara sig i stadstrafik, med de säkerhetsattiraljer som krävs. Detta innebär att det inte alltid är nödvändigt att bestämma sig för ett specifikt syfte om man vill använda cykeln i flera olika miljöer.

© 2021 Testcyklisterna