Långtur för cykeltest

Långtur för cykeltest

Jag har genom åren som cyklist fått ganska stor bekantskapskrets och inom den finns en person som jobbar med att utveckla cyklar. Vid flera tillfällen har jag fått delta i olika tester av cyklar, det har då oftast handlat om att prova hur de tar sig fram i oländig terräng och sådana saker. Men senast fick jag förfrågan om att göra en långtur med en ny cykel som skulle ha lite speciella däck för att lättare anpassa efter underlaget och samtidigt gå smidigt på landsväg. Jag fick order om att vara ute under minst en vecka och även direktioner om hur många mil jag skulle cykla. Eftersom jag då nyligen blivit singel så passade det jättebra för mig med en ensam cykelresa där jag får ta ut kroppen och samtidigt se en massa nytt.

Valde Skåne och kusten upp

Jag valde att cykla från Skåne och senda upp längs Västkusten. Cykelföretaget fraktade cykeln till startplatsen och de ombesörjde alla kostnader vare sig det var hotell, stuga eller tält. Därför bad jag dem att köpa ett riktigt bra tält av två anledningar, dels gillar jag att tälta och dels kommer jag ju då att ha ett tält kvar att använda efter testperiodens slut.

När jag läste på om olika sträckor att cykla så fastnade jag för beskrivningarna om sträckan från Helsingborg till Göteborg. Det skulle gå genom fruktbart jordbruksland, medeltida byar och pittoreska sjöar. Dessutom sägs det vara en region för kulturälskare där Skånes vänliga atmosfär lockar glädjesökare från hela världen för att uppleva den fredliga naturen och välbevarade kulturskatterna.

Många byar och städer i regionen har danska influenser från före 1700-talet. Det handlar om historiska monument, medeltida kyrkor och bildboksbyar i renässansstil. Med bara 1,2 miljoner invånare på ett område om cirka 11.000 kvadratkilometer så gör det att regionen är lugn och erbjuder tillräckligt med utrymme för att ta sig in i de vackra omgivningarna. Cykelvägen på från Helsingborg till Göteborg sträcker sig längs strandpromenaden förbi pittoreska fiskebyar till Göteborg. Det finns många kulinariska höjdpunkter hos de många fisk- och skaldjursspecialisterna.

Längs Kattegatt

Åtta dagar hade jag beräknat att turen skulle ta längs Kattegatt-vägen. Varje dag cyklade jag längs Kattegats kust, genom vackra parker, små fiskebyar och genom hamnar som Domsten och Viken. De flesta av cykelvägarna på detta kustlandskap är plana och bekväma att cykla. Det var bara emellanåt någon liten kulle, så långt ifrån det bergiga landskap jag är van vid. Det fanns otroligt fina tältplatser längs vägen, bara någon enstaka gång tog jag in på en camping. Om jag kände mig sällskapssjuk gjorde jag det eller om jag ville få ta en riktigt lång och ordentlig dusch.

Ibland, när jag sov ensam i tältet så kom alla tankarna kring skilsmässan. Jag hade nog inte riktigt bearbetat den ännu. Efterso jag misstänkte att det skulle hända så tog jag med några böcker att hålla hjärnan sysselsatt med. Fast det hjälpte ofta inte, tankarna vandrade iväg, det var som om jag inte kunde fokusera. Istället provade jag något jag aldrig tidigare provat, spel på mobilen. Jag sökte upp appar som erbjöd spel jag gillar som quiz, puzzle och olika spinnande spel. Faktiskt så hjälpte det lite, det var lättare att fokusera på spel än att läsa. Oftast var jag dock så trött att jag somnade snabbt om kvällarna, det var skönt.

Mycket att se

Det fanns en massa höjdpunkter under cykelturen så ska försöka nämna några utan någon rangordning. Skaldjursälskare som jag är så njöt jag verkligen av den nyfångade hummern på restaurang i Träslövsläge. Den var magiskt tillsammans med ett krispigt, kylt, vitt vin. Eftersom jag alltid älskat stränder så var de långa, vita sandstränderna i Båstad fantastiskta. Givetvis var jag tvungen att ta några dopp. Där hade jag kunnat stanna länge och bara njuta. Men mitt uppdrag var att cykla denna gång, jag kommer definitivt tillbaka till stränderna dock.:

Göteborg kunde jag ju bara inte missa så där begav jag mig in till centrum för att insupa lite storstadspuls och för att hitta trevligt cafehäng för en eftermiddag. Jag hade innan min tur fått tips om Sveriges äldsta konditori, Sundbergs konditori, där de visst ska skapa fantastiska bakelser. Men jag avstod det denna gång.

Platser jag fann intressant innan jag påbörjade min cykeltur var det också, men en plats jag inte trodde skulle vara så speciell men som faktiskt lockade mig var vindkraftverken i Särdal. Det vart en imponerande vy som på någit vis andades framtid och styrka.

Varbergs fästning var förstås fantastisk där den tornade upp sig nära strandpromenaden. Tänk vad många fästningar vi faktiskt har kvar, var och en med en stark historia. I många fall kan man nästan känna byggnadernas historia.

Att kolla in Bockstensmannen var givetvis ett måste, tänk att man hittat denna medeltida människas kropp och sedan kunnat lista ut hur han såg ut när han levde. Lite kusligt är det ändå, som en mumie.

När mina åtta dagar gått och resan nått sitt slut så var jag nöjd, på alla sätt nöjd. Både med cykeln, med min inre resa och med alla upplevelser.

Varbergs fästning
Varbergs fästning

© 2021 Testcyklisterna