Lära barn att cykla

Lära barn att cykla

Att lära sig att cykla är ett av livets allra största ögonblick. Det är någonting som många minns med en särskild känsla av stolthet och självkänsla.

Lära barn att cykla

Till skillnad från när vi lärde oss att ta våra första steg så har vi ju faktiskt en möjlighet att komma ihåg när vi kunde cykla själva första gången. Vilken känsla av frihet det var. Kanske vi ändå främst kommer ihåg när våra barn lärde sig cykla och hur glada och stolta det gjorde oss. Samtidigt som vi med en viss ängslan såg dem glatt cykla iväg något vinglandes. Att lära barnen att cykla blir lite av en symbol för deras utveckling mot att bli självständiga individer.

Hålla balansen

Så hur går man helst till väga när man ska lära barnen att ta det där steget upp på cykeln och kunna koppla ihop hjärnan med benen så att de kan trampa samtidigt som man håller balansen? Det finns så klart många olika varianter och det finns kanske lika många olika sätt som det finns föräldrar. En populär metod när jag var liten var att en förälder eller ett större barn satt på pakethållaren. Det låter kanske konstigt men den personen kunde faktiskt hjälpa till med att hålla balansen så att den som skulle lära sig kunde koncentrera sig på att trampa och styra. Genom att sitta på pakethållaren var det också lätt att sätta ner en fot eller två för hindra cykeln från att ramla vilket gav trygghet till den som cyklade. Att inte behöva oroa sig för att ramla kunde ge det där extra självförtroendet som behövdes för att våga sätta upp fötterna på tramporna istället för att ha dem i marken. En stor nackdel med denna metod var dock att det faktiskt inte är tillåtet för barn att skjutsa varandra på cykel. Idag finns det flera lite mer moderna metoder tack och lov.

Säkerhet går först

Först måste man så klart tänka på säkerheten. En cykelhjälm i rätt storlek är det första att börja med. Små barn ska ha en hjälm med grönt spänne så att de inte riskerar att fastna och bli hängande. Det gröna spännet löser ut vid en viss belastning. Välj sen en cykel som är i rätt storlek. Att börja med en för stor cykel kan få barnet att tappa självförtroendet och tröttna. En bra metod är att börja med en så kallad balanscykel. Det är en liten cykel med två hjul men utan trampor. Barnet tar sig fram genom att sätta ner fötterna i marken och sparka sig fram. Det här är en mycket bra metod för att lära barnet att balansera och ta sig fram på cykel. Genom att barnet håller balansen genom att ha fötterna i marken och sparka sig fram så styr de själva över farten och kan lätt bromsa. En del barn kan börja att öva med balanscykel redan vid 2-års ålder. Andra kanske inte är mogna förrän vid 4-års åldern. När barnet sen har övat ordentligt på att hålla balansen och kan hålla den även under högre farter så är det dags att introducera en riktig cykel med pedaler. Det första barnet behöver lära sig är att bromsa. Det är viktigt att barnet vet hur de får stopp på cykeln eftersom att de snabbt kan få upp farten vilket gör det omöjligt för föräldrarna att springa ikapp för att stoppa cykeln. Ta det sen bara lugnt, träna på en lugn cykelväg utan biltrafik och ha tålamod så kommer det inte dröja länge innan barnet susar fram.

Säkerhet går först

© 2021 Testcyklisterna