Mountainbike

Mountainbike

Att köra mountainbike har blivit en ganska självklar del av Sveriges träningsrörelse.
Trots detta är det en relativt ny typ av sport och träningsform. Det var nog först under 1990-talet som de första mountainbike-cyklarna dök upp i Sverige och först under 2000-talet har de blivit populära. Att cykla mountainbike ger en allsidig träning som tränar både balans, styrka och koordination. Det finns idag en mängd olika tävlingar och lopp för den som vill ha en utmaning och inte bara leka runt i skogen. Många skidanläggningar håller också öppet på sommaren så att mountainbikeåkare kan utnyttja skidbackarna för down hill-åkning.

Började i väst

Mountinbiken började utvecklas på USA:s västkust under 1970-talet. Äventyrare i Kalifornien konstruerade de första cyklarna och gav sig ut i bergen norr om San Fransisco. Det var ett gäng kompisar som brukade tävlingscykla ner för berget Mount Tamalpais. Sträckan de cyklade var cirka 3 kilometer lång och hade en lutning på 400 meters fallhöjd vilket gav en mycket brant nedförsbacke. För att klara av den utmaningen behövde de utveckla en ny typ av cykel, en terrängcykel, mountainbiken var född. Med hjälp av vänner, bekanta och andra äventyrare började cykelmodellen sprida sig över USA och så småningom över till Europa och resten av världen.

Robust cykel med många växlar

De första mountainbike-cyklarna började dyka upp i Sverige under 1990-talet. De första modellerna hade inte så utvecklad fjädring som man ser idag. Det som kännetecknar både den tidens modeller och de som finns nu är att cykeln behöver vara robust och ha ordentliga däck. Det som var nytt för just den här modellen var också att den hade ett rakt och ganska smalt styre. Eftersom man cyklar med den i väldigt varierande terräng är det också viktigt att den har många växlar. Ibland går det brant uppför och då krävs låga växlar så det går lätt att trampa och vid planare mark eller nedförsbacke används högre växlar med större motstånd. Det kom ständigt nya lyxmodeller med nya finesser och att åka mountainbike blev lite av en fluga bland träningsintresserade. Det gav lite mer adrenalin och spänning än att bara cykla efter en landsväg. Nu började också de första loppen och tävlingar inom mountainbike komma.

Folksport

Idag är mountainbike en utbredd folksport som har många utövare i olika åldrar. Många tycker att det är en utmärkt sport att ägna sig åt eftersom att hela familjen kan följa med och åka tillsammans. Runt om i landet finns många olika banor och stigar anpassade för mountainbikeåkning. Det gäller att hålla sig borta från löparspåren bara eftersom att cyklandet förstör spåren. Många tävlingar anordnas varje år för den som vill ha en större utmaning. De gamla klassikerna Vätternrundan och Vasaloppet har både sin egen dag då det är mountainbike som används för att ta sig runt banan. Sen finn så klart lite mer extrema lopp som Fjällturen där du cyklar upp och ner i den svenska fjällen. Garanterat utmanande och den hänförande utsikten kommer på köpet. Det som är bra med mountainbike är att även barn kan vara med och tävla. De flesta stora tävlingarna har klasser för olika åldrar med anpassad bana. Swix Uddevalla till exempel har olika banor som går bredvid havet och bjuder på inte bara motion utan också fin utsikt.

Folksport

© 2021 Testcyklisterna