Tour de France

Tour de France

Världens mest prestigefyllda cykellopp går av stapeln i juli varje år och det är också det tredje största idrottsevenemanget efter Sommar OS och Fotbolls VM. Varje år tävlar världens cykelelit om att få bära den gula ledartröjan. Mest prestige ligger det i att vinna sista etappen med mål på Champs-Élysées. Då har deltagarna susat fram över berg, slätter och dalar över hela Frankrike och även ett och annat grannland. Över 330 mil cyklas det under de dryga tre veckor som loppet håller på. På grund av den prestige en vinst innebär är loppet även kantat av många dopingskandaler då många är beredda att ta stora risker för att vinna.

Världens största cykellopp

Loppet kördes första gången 1903. Det var cykel-tidningen L’Auto som startade det för att marknadsföra sig och öka upplagan. Den tidningen går idag under namnet L’Equipe. Planerna var att starta det största cykelloppet i världen. Tyvärr fick loppet en lite knackig start. När datumet för start den 31 maj närmade sig hade endast 15 cyklister anmält sig. Starten fick skjutas upp samtidigt som prissumman höjdes till den för den tiden astronomiska summan 20 000 francs. Ny starttid var satt till den 1 juli och att loppet skulle pågå fram till den 21 juli. Inte heller denna starttid kunde verkställas utan loppet kom att startas den 19 juli och då hade sammanlagt 60 stycken deltagare anmält sig. Den första att vinna Tour de France var landsmannen Maurice Garin. Han var även den första att diskvalificeras ur tävlingen då han året efter liftade med ett tåg och uteslöts.

Varierande etapper

2018 gick det 105:e Tour de France av stapeln. Loppet har hållits varje år sen starten 1903 med undantag för krigsåren under första och andra världskriget. Loppet som arrangeras i juli pågår under cirka tre veckor och brukar innefatta 20-21 tävlingsdagar och två vilodagar. I loppet körs sen olika etapper i olika miljöer och med olika karaktär. De viktigaste etapperna är bergsetapperna som körs i Alperna eller Pyrenéerna. Det går inte att vinna hela Tour de France om man inte fått bra resultat på bergsloppen. De här etapperna är också otroligt populära bland publiken, både att titta på plats och att titta på TV:n. En viktig etapp att vinna är också den som körs den 14:e juli, Bastiljdagen som är Frankrikes nationaldag, speciellt de franska cyklisterna gör allt för att vinna just denna etapp.

Skandalomsusat

Detta folkkära lopp är även kantat av en rad skandaler. Den första var när loppet kördes för andra året 1904 när förra årets vinnare Maurice Garin fuskade genom att tjuvåka med ett tåg. Detta lopp kantades också av sabotage av våldsverkare som förföljde cyklisterna, kastade sten och försökte preja dem av vägen. Misstankarna var att våldsverkarna var lejda av konkurrerande cyklister som ville röja de två favoriterna Maurice Garin och Lucien Pothier ur vägen. Den 13:e juli 1967 avled cyklisten Tom Simpson under en krävande bergsetapp. Detta sker inte bara på datumet 13 utan under den 13:e etappen. 1995 var det dags för nästa dödsfall och denna gång genom en våldsam olycka där Fabio Casartelli kastades av cykeln. Han bar inte hjälm och fick svåra skallskador. Numera är det tack och lov obligatoriskt med hjälm.

 

© 2021 Testcyklisterna