Vätternrundan

Vätternrundan

Vätternrundan är världens största cykellopp. Det är ett motionslopp och klassas därför inte som en tävling. Till alla de olika delloppen som anordnas helgen före Midsommar varje år är det nästan 40 000 personer anmälda. Det stora loppet går som namnet antyder runt hela Vättern och där deltar varje år runt 20 000 personer. Den ingår i en Svensk Klassiker och är en del av det konceptet med att åka skidor, cykla, simma och springa. En normal motionär behöver lite mer än ett dygn för att ta sig runt så det gäller att vara gott förberedd mentalt inför denna enorma utmaning.

Dåligt väder på första rundan

Allt tog sin början 1964 när Motala-sonen och idrottsläkaren Sten-Otto Liljedal berättade om sin plan på en cykeltur runt Vättern för Ewert Rydell som drev Bröderna Rydells cykelaffär. Sagt och gjort så genomfördes cykelturen tillsammans. Turen tog 22,5 timmer och trots uselt väder gav det mersmak och de två upprepade sin cykeltur redan nästa år. Då i sällskap med ytterligare fyra personer. Nu formades planerna på att ordna en ett allmänt motionslopp och 1966 var det så dags för den första Vätternrundan. Första gången var det runt 100 cyklister som deltog. Redan nästa år var det 1000 deltagare och succén var ett faktum. Sen dess har Vätternrundan bara ökat i popularitet och antal deltagare för varje år.

Säkerhet viktigt

Att säkerhetstänket är högt vid ett så här pass stort evenemang är självklart. Den som anmäler sig till Vätternrundan förbinder sig också om att inte köra bil på sex timmar efter målgången. Anledningen är en olycka som skedde 2003. En av deltagarna som precis kommit i mål satte sig direkt i bilen och skulle köra hem. Efter bara nån mil så kom bilen över på fel sida av vägen och körde rakt in i en klunga cyklister. En tysk deltagare dog och fyra stycken från Danmark skadades, två av dem fick allvarliga skador. Efter det bestämdes att den som har cyklat dryga 30 mil och varit vaken i över ett dygn inte är lämplig att köra bil direkt efter utan vila. De flesta som har kört loppet bokar in sig på ett boende natten efter så att de kan vila ordentligt innan det är dags för hemfärd. Vätternrundan var också tidiga med att göra det obligatoriskt att använda hjälm. Det infördes redan 1984, långt innan det ens var obligatoriskt för barn under 15 år att använda cykelhjälm.

Populärt lopp

Att cykla Vätternrundan är enormt populärt, inte bara för svenskar utan även för folk från andra länder. Varje år kommer det deltagare från 60 olika länder för att få ta del av den härliga cykelfesten. Genom åren har arrangemanget runt loppet utvecklats till att kunna locka och ta emot allt fler deltagare. Det som från början var en tur runt Vättern består idag av ett flertal lopp. Förutom det stora loppet på 30 mil kan man numera även delta i Vätternrundan 100 km, Halvvättern 150 km, Tjejvättern 150 km, Minivättern och MtbVättern. Mtbvättern körs på en särskild bana som är anpassad för mountainbike-cyklar. Loppen och festligheterna runt omkring varar i flera dagar. Platserna till loppen som släpps i september varje år är mycket eftertraktade och det blir ofta fyllt redan flera månader innan loppet går av stapeln.

 

 

 

© 2021 Testcyklisterna