Hälsa
Motion är livsviktigt
Statens folkhälsoinstitut konstaterar i en stor rapport att fysisk aktivitet minskar riskerna för hjärt- och kärlsjukdomar, fetma, typ 2-diabetes, sjukdomar i rörelseorganen, cancer samt psykisk ohälsa. Dessutom främjar motion hälsan bland annat genom att höja konditionen, balansen och koordinationsförmågan. Detta stöds också av en stor sammaställning av forskning kring cykling och hälsa som visar att cykling minskar många hälsoproblem, från hjärt- och kärlsjukdomar och fetma till diabetes och cancer. Cykling har i olika studier visat sig motverka både bröstcancer och tjocktarmscancer.
Statens folkhälsoinstitut R2006:13 – Fysisk aktivitet och folkhälsa
Cycling England (2007)- Cycling & Health – What´s the evidence?
Fem kilometer cykling om dagen halverar risken för hjärt- och kärlsjukdomar
En inaktiv fysisk livsstil är en av de främsta orsakerna till ohälsa. Att få människor att cykla sina regelbundna vardagsresor har en tydlig positiv effekt för folkhälsan. Om en medelålders person som är inaktiv börjar cykla fem kilometer om dagen, minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar med 50 %.
Trafikverket – Ökad cykling i kommuner och regioner
Cykelpendlare lever längre
I en dansk studie med syftet att undersöka om personer som är mer fysiskt aktiva lever längre följde forskarna över 30 000 deltagare under ett antal år. Resultaten visade tydligt att kvinnor och män i alla åldrar som är mer fysiskt aktiva löper mindre risk att dö. Uppseendeväckande var att personer som cyklade till jobbet löpte 39 % mindre risk att dö under studien än de som inte cyklade till jobbet, oberoende av hur fysiskt aktiva de var i övrigt.
Andersen et al (2000) – All-Cause Mortality Associated With Physical Activity During Leisure Time, Work, Sports, and Cycling to Work
Bättre psykisk hälsa bland människor som motionerar
En finsk studie undersökte 3 500 personer och kom fram till att de som motioner minst två gånger i veckan mår bättre psykiskt än de sällan eller aldrig motionerar. Det visade sig att motionärerna personer led av färre depressioner, var mindre stressade och kände sig allmänt friskare. En brittisk studie där icke-motionärer började cykla visar liknande resultat. Förutom att deltagarna blev starkare och gick ner i vikt blev de också gladare, mindre trötta, mer stresståliga och fick högre självförtroende efter en period av regelbunden cykling.
Hassmén et al (2000)- Physical Exercise and Psychological Well-Being: A Population Study in Finland
Boyd et al (1998) – Health-related effects of regular cycling on a sample of previous non-exercisers
Regelbunden cykling gör dig 10 år yngre
I en studie på fabriksarbetare i Storbritannien konstaterades att cykling påverkade arbetarnas hälsotillstånd mest av alla former av fysisk aktivitet. De som cyklade regelbundet var i lika bra form som dem som var 10 år yngre än dem, oavsett vilken ålder de var i.
Tuxworth et al (1986) – Health, fitness, physical activity and morbidity of middle-aged factory workers
Förbättrad hälsa väger tyngre än riskerna
Hälsan förbättras av cykling, men man utsätter sig också för vissa ökade risker i trafiken. I flera städer som vägt ihop dessa aspekter konstaterar man att ökad cykling förbättrar folkhälsan radikalt. I Odense i Danmark ökades cyklingen till 25% av alla resor under en stor cykelsatsning, vilket ledde till en sammanlagd livslängdsökning på 500 år bland Odenses befolkning, och en besparing på 33 miljoner danska kronor från den förbättrade hälsan.
Odense Kommune (2004) – Evaluering af Odense – Danmarks Nationale Cykelby
Pingback: Testcyklisterna | Cykla mer – må bättre